Pārlekt uz galveno saturu

Noslēgusies uzņemšana LLU

Attēla autors: No LLU arhīva

Ar uzņemšanas nakts pasākumu 11. jūlijā noslēdzās reflektantu pieteikumu pieņemšana Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) pamatstudiju un augstākā līmeņa studiju vietām. Pēdējā brīža iespēju pieteikties studijām Jelgavas pilī izmantoja 82 topošie bakalauri un 23 maģistranti.

"Uzņemšanas naktī pamatstudijās jaunus pieteikumus apstiprināja 70 reflektanti, bet vēl 12 atnāca mainīt prioritātes vai pielikt klāt jaunas programmas. Savukārt maģistra studijām pieteicās 23 reflektanti. Pirmajā stundā pat veidojās studētgribētāju rinda, taču strādājām līdz ieradās pēdējā pamatstudiju reflektante pāris minūtes pēc pusnakts. Daudzi reflektanti atzina, ka Uzņemšanas nakts bijusi kā pamudinājums beidzot pieņemt lēmumu un pieteikties studijām” stāsta Studiju centra vadītāja Sandra Sproģe.

Šajā gadā vienotajā elektroniskās uzņemšanas sistēmā portālā www.latvija.lv reģistrējušies 8035 reflektanti, kas iesniedza pieteikumus studijām 12 Latvijas augstskolās. Tādējādi šogad kopumā Latvijā ir par nepilniem 200 studētgribētājiem mazāk nekā pērn.

Noslēdzoties vienotajai uzņemšanai, uz LLU pamatstudijām saņemti 777 pirmās prioritātes pieteikumi, un kopumā LLU studiju programmas pieteikumos minētas 2702 reizes. Salīdzinājumā ar 2016. gadu studētgribētāju interese par LLU programmām ir nedaudz samazinājusies, kas skaidrojams ar kopējo studētgribētāju skaita kritumu Latvijā. Iepriekšējā gadā tika saņemti 820 pirmās prioritātes pieteikumi uz LLU studiju programmām.  

Populārākā pilna laika pamatstudiju programma šobrīd ir "Veterinārmedicīna", kas saņēmusi 84 pirmās prioritātes pieteikumus. Tai seko "Mežinženieris" (48), "Ekonomika" (48), "Lauksaimniecība" (45), "Lauksaimniecības inženierzinātne" (40), "Būvniecība" (36), "Datorvadība un datorzinātne" (34), "Pārtikas produktu tehnoloģija" (34) un “Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība” (34).

Savukārt augstākā līmeņa studijās saņemti 444 pieteikumi pilna laika un 20 pieteikumi nepilna laika studiju vietās, kas ir tikpat kā iepriekšējā gadā. Lielākais pieteikumu skaits iesniegts programmās "Ekonomika" - 74, "Projektu vadība" - 61, "Uzņēmējdarbības vadība" - 50, "Mežzinātne" - 42, "Organizāciju un sabiedrības pārvaldes socioloģija" - 29, "Lauksaimniecība" - 22 un "Vides, ūdens un zemes inženierzinātnes" - 21. Turklāt atsevišķās maģistra studiju programmās izveidojies konkurss uz valsts finansētajām studiju vietām. Programmās "Projektu vadība", "Uzņēmējdarbības vadība", "Organizāciju un sabiedrības pārvaldes socioloģija", "Ainavu arhitektūra un plānošana", "Mežzinātne", "Uzturzinātne" un "Pārtikas higiēna" uz tā saucamo "budžeta" vietu pretendē vairāk kā pusotrs vai divi cilvēki uz vienu studiju vietu.

Pamatstudiju konkurss vienotajā uzņemšanā norisināsies divās kārtās. Pirmās kārtas rezultāti tiks paziņoti 14. jūlijā pēc plkst. 17, otrās kārtas rezultāti – 18. jūlijā pēc plkst. 17. Konkursa rezultāti tiks paziņoti portālā www.latvija.lv, kā arī īsziņu un elektroniskās vēstules veidā. Turpretim rezultāti par konkursu uz augstākā līmeņa studijām būs zināmi no 14. jūlija, zvanot uz attiecīgās fakultātes dekanātu. LLU absolventi tos varēs aplūkot LLU Informatīvajā sistēmā, izmantojot savus pieejas datus.

Provizoriskie uzņemšanas rezultāti liecina, ka dažās studiju programmās vēl būs pieejamas valsts finansētās studiju vietas un maksas vietas, taču par konkrētu vakanto studiju vietu skaitu LLU ziņos pēc 21. jūlija, kad tiks apkopoti rezultāti par studiju līgumus noslēgušajiem reflektantiem.

Interesenti, kas nepaspēja pieteikties studijām, aicināti izmantot papildus uzņemšanas iespēju, jo plānots, ka LLU no jūlija beigām turpinās uzņemšanu uz vakantajām studiju vietām. Detalizēta informācija par LLU studiju programmām atrodama portālā www.llu.lv, sadaļā "Nāc studēt".

Fotoieskats no Uzņemšanas nakts pasākuma.

Pievienots 12/07/2017