Pārlekt uz galveno saturu

LLU Zinātnieku naktī: gaiss kā degviela, “pievienotā” realitāte un “neredzamā” augu pasaule

Attēla autors: No LLU arhīva

29. septembra vakarā Latvijā norisināsies Zinātnieku nakts pasākumi, kuru laikā būs iespēja izprast jaunākos zinātnes atklājumus un pietuvoties tam, ko cilvēka prāts vēl uzskata par brīnumainu un neiespējamu. LLU zinātnieki Jelgavā, Dobelē un Cēsīs aicinās iepazīt inovācijas biozinātnēs, inženieru pasaulē un sociālajās zinātnēs.  Zinātnieka prātā viss ir iespējams un ir nepieciešams tikai laiks, lai visu neiespējamo pārvērstu par iespējamu. Nāc un pārliecinies pats!

LLU Jelgavā no plkst. 17.30 līdz 22.30 piedāvās aktivitātes un izzinošas lekcijas dažādās fakultātēs un zinātniskajos institūtos.

Jelgavas pilī (Lielā iela 2) zinātnieki centīsies atbildēt uz jautājumiem “Ko mēs ar aci neredzam augsnē?”, “Kā izmērīt telpas mikroklimatu?”, “Kā rodas virtuālā realitāte?”, “Kas ir elektromagnētiskā lauka piesārņojums?”, “Kas ir inovācijas un tā tās rodas?”. Informācijas tehnoloģiju speciālisti stāstīs par atvērto aparatūru, mikrodatoriem, pievienoto un virtuālo realitāti un elektromagnētiskajiem laukiem. Savukārt Lauksaimniecības fakultātes zinātnieki demonstrēs acīm neredzamās augšņu īpašības, Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes zinātnieki aicinās uz lekcijām un diskusiju par inovāciju lomu sabiedrībā, bet Veterinārmedicīnas fakultāte demonstrēs suņu intubācijas, sirds toņu un vēnas funkcijas simulatoru.

Lauksaimniecības zinātnieki (Strazdu iela 1) dos iespēju ikvienam sameklēt, apskatīt, aptaustīt uz dažādām auga daļām mītošos organismus (mikorizu, gumiņus u.c.) un iepazīstinās ar kukaiņu lomu augu dzīvē. Turklāt biškopības piekritēji varēs pārliecināties, ka lauksaimniecība arvien vairāk kļūst par informācijas tehnoloģiju speciālistu darba lauku, vērojot zinātnieku atklājumus bišu dravas vadībā un pielietotajās tehnoloģijās.

Jaunākos iepakojumus, pārtikas produktus un tehnoloģijas demonstrēs pārtikas zinātnieki (Rīgas iela 22), kuri atraduši pielietojumu pārtikā tādiem augiem, par kuriem dzirdējis tikai retais: tritikāle, kailgraudu auzas, kailgraudu mieži, amarants, kvinoja, tapioka. Turklāt vai pārtikas uzglabāšana ledusskapī ir dabai draudzīgākais pārtikas uzglabāšanas veids?  Uz šo jautājumu atbildēs zinātnieki Zinātnieku naktī.

Inženieru pasaules jaunākās inovācijas ikviens varēs ne tikai apskatīt, bet arī pats izmēģināt lietošanā LLU Tehniskajā fakultātē (J. Čakstes bulvāris 5). Zinātnieku un studentu radīti pneimobiļi, pneimatiskais manipulators un lauka robots, kurš pats “pieņem lēmumus”. LLU inženieru mērķis ir radīt tehnoloģijas, kuras ir dabai draudzīgas, tādēļ nebrīnieties, ka būs iespēja aplūkot auto un tehnoloģiskos manipulatorus, ko uz priekšu kustina saspiests gaiss, un vadīt robotu, kurš neizmanto GPS, bet precīzi zina, kur tam jānokļūst.

Vides un būvzinātņu fakultātes (Akadēmijas ielā 19) mācībspēki un studenti sadarbībā ar mērniecības nozares pārstāvjiem piedāvās piedalīties applūdušu teritoriju operatīvā fiksācijā ar bezpilota lidaparātu tehnoloģijām. Apmeklētājiem būs iespējams aplūkot Daugavas modeli pie Jēkabpils ar pieguļošo teritoriju appludināšanu, situācijas fiksāciju ar “dronu” un iegūto datu 3D vizualizāciju.

Savukārt kokapstrādes inženieri (Dobeles iela 41) rādīs jaunākos pielietojumus vissenākajam būvniecības materiālam – kokam – un apliecinās, ka inovācija kokapstrādē un enerģētikā ir ne tikai produkts veikala plauktā, bet arī tehnoloģijas, metodes un procesi. Ikvienam būs iespēja pamēģināt meža resursu uzmērīšanu ar dronu un imitēt mežinženiera darbu, sēžot meža simulatorā.  

Vides un būvzinātņu fakultātes mācībspēki un studenti sadarbībā ar mērniecības nozares pārstāvjiem piedāvās piedalīties applūdušu teritoriju operatīvā fiksācijā ar bezpilota lidaparātu tehnoloģijām. Apmeklētājiem būs iespējams aplūkot Daugavas modeli pie Jēkabpils ar pieguļošo teritoriju appludināšanu, situācijas fiksāciju ar “dronu” un iegūto datu 3D vizualizāciju.

LLU zinātnieku aktivitātes visiem būs pieejamas arī Dobelē, Dārzkopības institūtā (Graudu iela 1, Dobele), kur zinātnieki jau no plkst. 15.00 atvērs laboratoriju durvis un ļaus ielūkoties pavisam citā augļu un ogu pasaulē, ko esam raduši skatīt ar acīm dārzā. Protams, būs iespēja paviesoties arī zinātnieku radītajā un aprūpētajā reālajā dārzā. Tajā katrs koks un auglis tiek novēroti visu gadu un notiek eksperimenti, kas ļauj iegūt pašus labākos un garšīgākos augļus un ogas Latvijā. Tāpat par inovācijām pākšaugu selekcijā un audzēšanā stāstīs LLU zinātnieki no Agroresursu un ekonomikas institūta Cēsīs (Vecais alus brūzis, Lenču iela 9/11). Turklāt ikviens varēs iejusties selekcionāra ādā, saprast, kā veidojas jaunas šķirnes, un degustēt pākšaugus.

Pievienots 21/09/2017