Pārlekt uz galveno saturu

Bioloģijas skolotāji iepazīst Veterinārmedicīnas fakultāti

Attēla autors: No LLU arhīva

23. augustā LLU Veterinārmedicīnas fakultātē (VMF) viesojās Latvijas Bioloģijas skolotāju asociācija, lai iepazītos ar VMF studiju un zinātnes infrastruktūru, studiju iespējām un veterinārārsta darba specifiku.

Latvijas Bioloģijas skolotāju asociācija ik gadu organizē divu dienu izbraukuma semināru vidusskolu un ģimnāziju bioloģijas skolotājiem ar mērķi uzlabot skolotāju profesionālās zināšanas. Pirmo reizi asociācijas biedri viesojās VMF, kur iepazinās ar fakultātes studiju piedāvājumu, Osteoloģijas muzeju, kā arī apskatīja Veterināro klīniku un jauno Pataloģijas centru un laboratorijas.

“Mums ir svarīgi veidot komunikāciju ar skolotājiem, kas veido bērniem interesi par bioloģiju un medicīnu, t. sk. arī veterinārmedicīnu, jo skolotāji ir tie, kas lielā mērā bērniem rada pārliecību un priekšstatu par profesijām,” ir pārliecināts VMF dekāns, asociētais profesors Ilmārs Dūrītis. Viņš atklāja, ka vetārsta profesija Latvijā kļūst arvien populārāka, šajā studiju gadā par vienu “budžeta” vietu konkurēja divi reflektanti. “Eiropā konkurss studijās veterinārmedicīnā ir vēl lielāks un izmaksas viena vetārsta sagatavošanā, piemēram, Igaunijā – 1,7 reizes, bet Somijā pat deviņas reizes augstākas. Tas nozīmē, ka esam daudz efektīvāki – ar mazākiem līdzekļiem sasniedzam līdzvērtīgu rezultātu,” uzskata I. Dūrītis. Viņš arī akcentēja, ka standarti attiecībā uz zināšanu un prasmju iegūšanu visiem vetārstiem ir vienādi, neatkarīgi no tā, vai diploms iegūts Latvijā vai citviet Eiropā, jo veterinārmedicīnas programmu atbilstība tiek vērtēta atbilstoši Eiropas Savienības direktīvai.

Skaidrojot vetārstu ikdienu un darba specifiku, I. Dūrītis norādīja, ka sabiedrībā izpratne par vetārsta profesiju bieži ir nepilnīga. “Cilvēki uzskata, ka vetārsts tikai  rūpējas par dzīvnieka veselību un labturību, bet patiesībā – arī par sabiedrības veselību, jo ir atbildīgs arī par dzīvnieku izcelsmes produktiem un to kvalitāti,” skaidroja dekāns. Latvijas Bioloģijas skolotāju asociācijas vadītāja Daiga Brante atzina, ka šādas vizītes ir ļoti noderīgas skolotāju profesionālajai pilnveidei. “Mums ir svarīgi redzēt, kur aiziet studēt vai strādāt mūsu skolēni, tāpēc apmeklējam gan uzņēmumus, gan zinātniskos institūtus un augstākās izglītības iestādes. Bieži jaunieši apsver studijas veterinārmedicīnā, tāpēc ir svarīgi vispirms mums pašiem redzēt un saprast, lai varam nest tālāk šo informāciju,” viņa norāda.

Noslēgumā I. Dūrītis uzsvēra, ka veterinārmedicīna ir vienlaikus zinātne, māksla un amats, jo vetārstam, pirmkārt, tāpat kā amatniekam daudz jāstrādā ar rokām, otrkārt, jāveic zinātniskais darbs, lai izpētītu neatklāto saistībā dzīvniekiem, un, treškārt, tā ir radoša profesija – katrs pacients ir individuāls un atšķirīgs.

Pievienots 23/08/2017