Pārlekt uz galveno saturu

10 iemesli, kāpēc izdevīgāk studēt Jelgavā

Attēla autors: No LLU arhīva

Katru gadu studijas Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) Jelgavā uzsāk 1000 jauno studentu astoņās fakultātēs, vairāk kā 60 studiju programmās. Lūk, studentu viedoklis par desmit iemesliem, kāpēc izvēlēties studēt Jelgavā!

1.  Jelgava – īstā pilsēta Tavai izaugsmei

Katru gadu Jelgavā ierodas pieci tūkstoši studentu, radot nerimstošu kņadu un dzīvīgumu pilsētā, kas lepni nes studentu galvaspilsētas vārdu. Jelgavā katrs astotais sastaptais vietējais būs students, bet vēl biežāk – LLU absolvents. LLU ir vienīgā universitāte Zemgalē ar tik plašu studiju piedāvājumu, kur savām interesēm atbilstošu studiju virzienu varēs atrast ikviens. Tieši izaugsme ir tā, kas vislabāk raksturo pilsētu. Neatņemama pilsētas vizītkarte ir „Jelgavas students” – strūklaka. Tēlainais students, kurš vēlā vakarā klīst pa Jelgavu, iemūžināts, ejot pa peļķēm un turot lietussargu. Bronzas students kļuvis par vienu no Jelgavas atpazīstamības simboliem, kas atspoguļo arī pilsētas studentisko garu, kas valda Jelgavā, kur zinātkārie prāti iegūst augstāko izglītību. Arī pilsētas sabiedriskā dzīve ir ļoti aktīva – Starptautiskais Smilšu skulptūru festivāls, Starptautiskais Ledus skulptūru festivāls, Jelgavas pilsētas svētki, Metāla svētki un inženieru dienas, Vispārējie Latvijas Piena, Maizes un Medus svētki, piena paku laivu regate un daudz citu norišu, kuru liecinieks būsi ik uz soļa, ja kļūsi par LLU studentu un sauksi Jelgavu par savu pilsētu.

Students

Studenta strūklaka "Jelgavas students" kļuvis par vienu no Jelgavas atpazīstamības simboliem, kas atspoguļo pilsētas studentisko garu, kas valda Jelgavā

 

2.  Budžeta vietas + stipendijas

Latvijas Lauksaimniecības universitāte piedāvā studijas 62 studiju programmās 729 valsts finansētas studiju vietās (budžetā) pamatstudijās, 269 maģistra studijās un 42 doktora studijās. LLU budžetā studē 61% studējošo. Pie tam šogad pirmo gadu budžeta vietas piešķirtas studiju programmai "Dizains un amatniecība" Tehniskajā fakultātē. Vislielākais "budžeta vietu" skaits pamatstudijās mācību uzsākšanai 2017./2018. studiju gadā ir programmās – "Lauksaimniecība" (80), "Lauksaimniecības inženierzinātne" (70), "Būvniecība" (50), "Pārtikas produktu tehnoloģija" (60), "Veterinārmedicīna" (50), "Ekonomika" (50), "Datorvadība un datorzinātne" (45), kā arī citās. Savukārt labākie studenti ar teicamām sekmēm saņems valsts stipendiju vai var pretendēt uz universitātes vārdiskajām vai fakultāšu stipendijām – kopumā gandrīz 30 dažādām. Vidēji visu stipendiju apmērs ir 150 eiro mēnesī, kas tiek maksātas katru mēnesi visa semestra garumā. Pie tam par stipendiātu vari kļūt jau piesakoties studijām LLU, pretendējot uz A. un Ē. Gerhardu stipendiju reflektantiem.

Mājas vide izglītībā

Jauna studiju programma "Dizains un amatniecība" pirmo gadu uzņems jaunos studentus arī par valsts finansējumu ("budžetā"), lai tie specializētos tekstila, koka vai metāla tehnoloģijās un dizainā

 

3.  Unikāli studiju virzieni perspektīvam jaunietim

LLU piedāvā plašu studiju programmu klāstu, kas nav salīdzināms ar citu augstskolu piedāvājumu – unikālas studiju programmas, kas nav apgūstamas nekur citur Latvijā, - ainavu arhitektūra, pārtikas tehnoloģija, mežsaimniecība, lauksaimniecība un veterinārmedicīna. Līdz ar universitātes monopola studiju virzieniem LLU iespējams apgūt arī populārus un pieprasītus studiju virzienus – informācijas tehnoloģijas, ekonomika, finanses, socioloģija, pedagoģija un dažādās inženierzinātnes. Visu programmu piedāvājumus un budžeta vietu skaitu var skatīt LLU studiju programmu katalogā. Unikāli mēs esam, jo piedāvājam studentiem izvēlēties no 20 sporta veidiem vienu, kas būs obligāts, kā studiju kurss pirmos divus gadus. Blakus tradicionālajiem sporta veidiem kā basketbols, volejbols, cīņas sports, LLU var apgūt arī jātnieku sportu vai izvēlēties aerobiku, trenažieru zāli vai peldēt universitātes peldbaseinā.

Mušķu zirgi

Blakus tradicionālajiem sporta veidiem studiju laikā varēsi apgūt arī jātnieku sportu, kas ir augstskolas lepnums

 

4.   Tuvu Rīgai, bet dzīve lētāka

Salīdzinājumā ar Rīgas universitātēm, LLU studentiem piedāvā gan adekvātas studiju maksas, gan lētāku dzīvošanu kā galvaspilsētā. LLU atrodas 43 km attālumā no Rīgas, Jelgavas centrā un tās fakultāšu ēkas, un dienesta viesnīcas (kojas) izvietotas 5-20 minūšu gājienā. Visur var nokļūt ar kājām vai ar velosipēdu, jo mēs esam zaļi domājoši. Jelgavu ar Rīgu un citām lielajām pilsētām saista laba satiksme – autobusi, mikroautobusi, vilciens un šoseja bez lieliem sastrēgumiem. Mums ir lieliska ēdnīca Jelgavas pilī un vairākas fakultāšu kafejnīcas, kur komplekso piedāvājumu varēsi baudīt vidēji par 2-3 eiro. Visiem studentiem universitāte nodrošina iespēju dzīvot dienesta viesnīcās, kas piemērotas dažādām finansu iespējām un ērtības līmenim. Studentiem piedāvā dzīvot gan pilsētas centrā, modernās viesnīcas līmeņa istabiņās, ko uzkops personāls, gan tālāk no centra. Renovētas vairākas dienesta viesnīcas, piedāvājot mūsdienīgākus dzīves apstākļus – katrā istabiņā ir iebūvēts sienas skapis, pieejams atsevišķs ledusskapis, tualete, izlietne un duškabīne. Katrā stāvā ir plaša virtuve ar atpūtas zonu studentu radošajām aktivitātēm. Par dzīvošanu nebūs jāmaksā vairāk kā 65 eiro mēnesī. Ja vēlēsies dzīvot viens pats viesnīcas tipa istabiņā ar duškabīni, labierīcībām un uzkopšanu – tas izmaksās ap 120 eiro. Visos universitātes objektos ir brīvpieejas WiFi un tas ir bez maksas, bet dienesta viesnīcās iekļauts īres maksā. Arī daudzie un dažādie kultūras pasākumi, kas notiek Jelgavā ir bez maksas vai tie studentu maciņiem ir ļoti draudzīgi

DV

 

Dzīvošana "kojās" ir neatņama studiju laika sastāvdaļa. LLU studenti var dzīvot modernās istabiņās gan vairāki kopā, gan atsevišķi

 

5.  Jelgavas pils – izglītības un kultūras epicentrs

Jelgavas pils ir lielākā Latvijas vēsturiskā celtne. Agrāk pilī valdīja hercogi, tagad studenti un profesori, bet zem pils simboliski kapenēs dus visa Kurzemes un Zemgales hercogistes vēsture. Gadu desmitiem Jelgavas pils bijusi LLU centrālā ēka, kur izvietota universitātes administrācija un divas no astoņām fakultātēm. Tā ir Alma Mater desmitiem tūkstošu studentu un absolventu, kas Jelgavas pili sauc par savu. Šī celtne audzina izprast gadu simtiem atzītās vērtības, iespaido ar saviem mērogiem un izcilību un vēstures klātbūtnes izjūtu. Greznu interjeru vietā pils telpas šodien piepilda cita veida bagātība – zinātkāre, neatlaidība un studentisks optimisms. 2016. gadā tika uzsākti pēdējo desmitgažu vērienīgākie Jelgavas pils remontdarbi (fasādes atjaunošanas un energoefektivātes paaugstināšana), kas pils ārieni līdz 2020. gadam atgriezīs tās pirmskaru spozmē. Jelgavas pils nav tikai LLU galvenā mītne, bet zināms valstiskuma simbols līdzās Rīgas un Rundāles pilīm. 2018. gadā Jelgavas pils atzīmēs tās 280. jubileju, kopš tās pamatakmens ielikšanas itāļu arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastrelli vadībā.

LLU

Universitātes centrā mītne, pilsētas sirds - Jelgavas pils

 

6. Sakārtota studiju vide

Lai modernizētu aprīkojumu, uzceltu jaunas fakultāšu ēkas, renovētu dienestu viesnīcas, LLU pēdējos gados tehniskajā bāzē studiju vides labiekārtošanā ieguldījusi 18 miljonus eiro, tādējādi nodrošinot ērtu, studentisku un modernu aprīkojumu gan studiju procesam, gan pētniecībai. Šodien studēt Jelgavā ir interesanti un mūsdienīgi. Piemēram, Veterinārmedicīnas studijas tiek realizētas modernākajā references klīnikā Baltijā. Rekonstruētajā Valdekas pilī, kur studiju process norit topošajiem ainavu arhitektiem – kultūrvēsturiskā vidē izveidotas skaistas auditorijas, zīmētava, datorklases, maketētava, konferenču zāle, kā arī mājīgas atpūtas telpas jaunajiem māksliniekiem. Arī Pārtikas tehnoloģijas fakultāte pārcēlusies uz jaunuzceltu ēku ar mūsdienīgām laboratorijām, pilotražotnēm, kur studentiem ir iespēja gūt izpratni par ražošanas procesu norisi pārtikas rūpniecībā.

Studiju vide

 

Auditorijas labi aprīkotas, ērtas, gaišas, lai studenti varētu koncentrēties uz pašu galveno - zināšanu ieguvi

 

7.  Šeit top veiksmīgas karjeras

LLU katru gadu ir 1000 absolventu, to vidū mērķtiecīgi jaunieši, kuri ieguvuši arī diplomus ar izcilību. LLU studenti kā topošie speciālisti tiek pieprasīti jau studiju laikā. Mūsu studenti neuztraucas par prakšu iespējām, bet mācībspēki uztraucas vai pēc veiksmīgas prakses jaunieši atgriezīsies pabeigt studijas, jo iegūtās zināšanas ir pietiekošas, bet algas kārdinošas. Tā, piemēram, Informācijas tehnoloģiju fakultātes studenti darba tirgū pieprasīti jau pirms studiju absolvēšanas, līdzīgi arī lauksaimniecības un mežu nozarē, kur nozare pieprasīto speciālistu trūkums ir lielāks par absolventu skaitu. Mūsu veiksmes stāsti ir studenti, kuri pēc studijām uzsākuši savu uzņēmējdarbību, radījuši unikālus un jaunus produktus, attīstījuši ražošanu vai kļuvuši par nozares profesionāļiem nacionālā vai starptautiskā līmenī.

Absolventi

LLU katru gadu ir ap 1000 absolventu, to vidū mērķtiecīgi jaunieši, kuri ieguvuši arī "sarkano" diplomu par izcilu sniegumu studijās

 

8.  Studentiska vide un aizraujošas ārpusstudiju iespējas

Ārpus lekcijām un nodarbībām studentiem ir plašas iespējas bagātai brīvā laika pavadīšanai. Radošie pašdarbības kolektīvi – deju kolektīvi, kori ar plašu atpazīstamību, studentu teātris, studentu korporācijas, interešu klubi, sporta nodarbības un studējošo pašpārvalde. Varēsi pārstāvēt universitāti nacionālās vai starptautiskās sporta sacensībās, dejot un dziedāt vispārējos Latviešu Dziesmu un Deju svētkos, doties sadraudzības braucienos uz citām valstīm, iegūt pirmo pieredzi komandas vadīšanā, komunikācijā, pasākumu organizēšanā un daudz ko citu. Lepojamies ar tradicionālajiem pasākumiem, kas raksturīgi tikai LLU – Azemitologa svētki, Pateicības koncerts, Jelgavas pils Ziemassvētku balle, LLU SP Gada balva, Studentu folkfestivāls un citas.

kalve

Universitātes lepnums A grupas deju kolektīvs TDA "Kalve", kuru deju solis ik gadu ved arī kādā ārzemju braucienā. No karstās Kipras, līdz mežonīgajai Armēnijai un uzlecošās saules zemei Japānai

 

9.  Apmaiņas programmas visā pasaulē

LLU piedāvā plašas iespējas vienu vai vairākus semestrus doties apmaiņā studijās kādā no LLU partneraugstskolām 33 Erasmus+ programmas sadarbības valstīs un iegūt nenovērtējamu starpkultūru pieredzi vai pat divus diplomus. Tā, piemēram, dodoties apmaiņā uz Nīderlandi Aeres University of Applied Sciences varēsi iegūt uzreiz divus bakalaura grādus un divu augstskolu diplomus. Erasmus+ studējošo mobilitāte iespējama visiem LLU studiju virzieniem un augstākās izglītības studiju līmeņiem. Ar saknēm Jelgavā, nākotni visā pasaulē!

ERASMUS

Populārākie galamērķi LLU studentiem Erasmus+ programmas braucieniem ir Grieķija, Spānija, Portugāle

 

10. Draudzīgs klimats un individuāla pieeja

Tūkstošiem draudzības, kas veidojušās studiju laikā Jelgavā, tūkstošiem stāstu par studentiskiem piedzīvojumiem, pirmo mīlestību, pirmo sesiju un pirmajiem panākumiem. Pilnasinīgas studijas nav iespējamas bez ballītēm, dzīves kojās un saspringtu mācīšanos sesijas laikā. Tam visam blakus atsaucīgi mācībspēki – savas jomas profesionāļi, kuri strādā, lai students iegūtu maksimumu no studiju procesa – augstākā līmeņa zināšanas un mūsdienīgas prasmes. LLU veiksmes stāsts ir cilvēki, kuri strādā vienam mērķim – nodrošināt augstu studiju kvalitāti, starptautisku konkurētspēju, ikdienā nezaudējot cilvēcīgas attiecības un draudzīgumu. Semestra laikā mācībspēki iepazīst visus studentus un katru pazīst pēc vārda, atbalsta personības izaugsmi un priecājas par panākumiem, kas gūti studijās, kā arī pēc to beigšanas.

Kolektīvs

ndividuāla pieeja, atbalsts studiju procesā, lai ik viens, kurš to patiesi vēlas varētu iegūt Latvijas Labākās universitātes diplomu

 

Nāc studēt Jelgavā! Reflektantu vienotā pieteikšanās pamatstudijām 2017./2018. studiju gadam:

  • elektroniski - no 26. jūnija līdz 11. jūlijam, izmantojot e-pakalpojumu portālā www.latvija.lv./studijas;
  • klātienē - no 4. jūlija līdz 11. jūlijam, ierodoties vienā no vienotajā sistēmā iesaistīto augstskolu uzņemšanas kontaktpunktiem.

Uzzini vairāk par uzņemšanas noteikumiem šeit.

Pievienots 15/06/2017