Pārlekt uz galveno saturu

Veterinārmedicīnas fakultātes muzeja eksponāts kļuvis par centrālo scenogrāfijas objektu Jaunā Rīgas Teātra izrādē

Attēla autors: No LLU arhīva

24. maijā Jaunajā Rīgas Teātrī (JRT) pirmizrādi piedzīvoja Anatolija Marienhofa romāna skatuviskā luga "Ciniķi", Vladislava Nastavševa režijā, kur viens no galvenajiem vizuālajiem izrādes tēliem ir zirga skelets, kuru scenogrāfijas izveidei teātrim dāvinājis Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Veterinārmedicīnas fakultātes (VMF) Osteoloģijas muzejs.

Iestudējuma darbība notiek pirms simts gadiem, oktobra revolūcijas laikā Maskavā. Tomēr tas nav stāsts tikai par vēsturiskiem un politiskiem notikumiem. Režisors V. Nastavševs atzīst, ka arī šodien mēs esam spiesti dzīvot apstākļos, kurus rada politika un vēsture, kas ienāk mūsu privātajās dzīvēs. Nespējot just simpātijas pret apkārt notiekošo, rodas plaisa starp objektīvajiem notikumiem un to, kā cilvēki tajos jūtas, savukārt  no šīs plaisas dzimst kritiskā domāšana, bet no tās – cinisms. Zirga skelets kā viens no galvenajiem scenogrāfijas elementiem, kas lielu daļu izrādes laika atrodas uz skatuves, ir ietilpīgs un ļoti spēcīgs simbols, kas ietver dažādus slāņus. 

"Zirga skeleta nozīme jāmeklē ne tikai tekstā, kaut atsauces tiešā veidā ir pašam autoram, bet arī tā metaforiskajā nozīmīgumā, kas mums, izrādes veidotājiem, liek domāt, ka skatītājs ar šī simbola klātbūtni uz skatuves spēj skaudrāk ieraudzīt abu romāna galveno varoņu un viņu mīlas stāsta acīmredzamo bojāeju," stāsta iestudējuma scenogrāfe Monika Pormale.

Izrādes savdabīgo scenogrāfiju izdevies realizēt pateicoties LLU dāvinājumam – zirga skeletam, ko izgatavojuši LLU studenti studiju procesā, apgūstot mājdzīvnieku anatomiju, pie LLU zinātņu prorektora, profesora Arņa Mugurēviča. Izrādes pirmizrādē, kā iestudējuma “Ciniķi” labdari, tika sveikti LLU pārstāvji – VMF dekāns Ilmārs Dūrītis un A.Mugurēvičs.

"Daudzi studentu veidotie dzīvnieku skeletu modeļi raduši pielietojamību pēc to izveides ne tikai fakultātes Osteoloģijas muzejā, bet arī, piemēram, aizceļojuši uz Rīgas Zooloģisko dārzu un Dabas muzeju, taču šāda pieredze – piedalīties mākslas projektā, mums ir pirmo reizi. Osteoloģijas muzejs ir unikāls, jo tā kolekcija ir plašākā Latvijā, sniedz ieskatu veterinārās zinātnes jautājumos un dod iespēju izprast dzīvnieku uzbūvi," stāsta A.Mugurēvičs.

Osteoloģijas muzejs pieejams apmeklētājiem Veterinārmedicīnas fakultātes ēkā K.Helmaņa ielā 8, Jelgavā un tas ir bez maksas. Individuāli un grupu apmeklējumi jāpiesaka iepriekš pa tālruni 22029188. Muzeja darba laiks darba dienās ir no plkst. 8.15 līdz 15.00.

Tāpat interesenti vēl var paspēt apmeklēt šīs sezonas pēdējās izrādes “Ciniķi” iestudējumu Jaunajā Rīgas Teātrī 10. un 11. jūnijā. Vairāk informācijas: http://www.jrt.lv/ciniki

Pievienots 06/06/2017